Nieuws

Iets gebeurd op het veld ? Je kan het hier als eerste lezen !
Ook alle last-minute updates met betrekking tot de markt kan je hier terugvinden.

 

Met het nieuwe schooljaar lijkt het wel dat de zomer ook stilaan afscheid neemt.
Er worden nog enkele mooie nazomer dagen voorspeld, maar op het veld is de herfst al duidelijk ingezet en vermoedelijk onomkeerbaar.

Enkele teelten zullen dan ook stuk voor stuk uit het aanbod verdwijnen en plaats maken voor onze typische najaarskost. Gelukkig hadden we al heel wat herfst-winter teelten aangeplant waar we weldra van kunnen oogsten.

Het is dan ook eens een goede moment voor ons om stil te staan bij het afgelopen teeltjaar. Want binnenkort, putje winter, nemen we terug de tijd om onze teeltplanning voor 2022 op te maken.
1 ding is zeker, elk jaar is opnieuw een leerschool en laten we ons verrassen welke (nieuwe) teelten lukken of op onze bodemsoort onmogelijk blijken.

En dat het een héél nat jaar was…dat vergeten we even door te genieten van elke zonnestraal die we nog mogen krijgen.

 

Praktisch wil ik jullie nog enkele zaken meegeven :

 • Vanaf zaterdag 4 september staan we terug op onze oude vertrouwde plek op de Grote Markt in Lier. Voor de klanten die onze plek nog niet kennen, we staan ter hoogte van de Lisperstraat – Antwerpsestraat (winkelstraat).

 

 • Maandag 6 september is het uitzonderlijk GEEN markt in Brasschaat vanwege een evenement.

 


 

23/4/21

 

Dag iedereen !

Wat een rollercoaster van aprilse grillen was me dat de afgelopen weken.
Einde maart zagen we al de eerste aspergekopjes komen en was de euforie groot dat we zo vroeg zouden kunnen beginnen. Enkele sneeuwbuien later was onze gemoedstoestand natuurlijk omgeslagen in lichte angst. Ook omdat we nog heel wat ander beginnend veldwerk hadden voor al het andere plantgoed dat ging komen. Even alle hens aan dek dus ….

Maar gelukkig zijn we goed bijgewerkt en net op tijd voor die eerste asperges te oogsten.
Omwille van de lichte vorst ’s nachts, is het aanbod momenteel nog beperkt al zullen we voor elke markt al wel asperges hebben. Hopelijk stijgen de temperaturen (met af en toe een buitje) snel, zodat we ook de groene asperges kunnen beginnen oogsten.

En wederom, wie eens iets anders wilt eten dan de klassieker “asperges op Vlaamse wijze”, probeer dan eens een aspergelasagne uit. Een ware aanrader !

https://www.aspergecentrum.nl/recepten/asperge-lasagne/

27/3/2021

 

Dag iedereen,

 

Allereerst mijn excuses voor wie in dit gure weertje voor ons naar de zaterdagmarkt in Lier is afgezakt en aan een lege plaats stond.

Vanochtend waren we op post en volledig opgesteld, klaar om jullie met een glimlach te ontvangen.
Helaas kreeg ik kort erna een triestig telefoontje van mijn vrouw dat een dierbaar lid van ons gezin na een slepende ziekte aan zijn laatste eindspurt naar de eeuwige velden was begonnen.
Ik heb dan ook het besluit genomen om zo snel mogelijk in te laden zodat we als gezin samen waardig afscheid konden nemen.

Volgende week zaterdag zijn we gewoon terug aanwezig.
Ook aanstaande maandag en dinsdag zijn we zoals normaal aanwezig.

Wel geef ik hierbij ineens mee dat (paas)maandag 5/4 in Brasschaat en dinsdag 6/4 in Edegem er geen markt zal zijn.

Nogmaals mijn excuses voor allen die er door zijn gekomen vandaag. Bedankt voor jullie begrip.

Robin

12/3/21

 

Dag iedereen,

 

Het weerbericht voor morgen voorspelt niet veel goeds !
De regen kunnen we trotseren maar rukwind van 90km/u is niet onze vriend.

We nemen dan ook uit voorzorg de beslissing om morgen niet naar Lier af te zakken.
Maandag en dinsdag voorspellen ze minder onstuimig weer en zullen we zoals gepland aanwezig zijn!

 


 

Dag iedereen,

 

Dat het een stevige winterprik is/was kun je wel stellen. Ondanks dat we een goed geïsoleerde bewaarruimte met temperatuurregeling hebben, merkten we toch op dat deze moeite had om op temperatuur te blijven. Dergelijke vrieskoude was dan ook ongezien de voorbije jaren.

Gelukkig komen er positieve temperaturen onze richting uit ! We zullen dan ook vanaf zaterdag terug op al onze markten staan.
Toch nemen we het zekere voor het onzekere en beperken we ons aanbod in zowel keuze als in hoeveelheden.
Omdat we de temperaturen buiten op de markt niet zelf onder controle hebben, kan je best op tijd je bezoek inplannen. Zo komen de aangekochte producten zo snel mogelijk thuis in normale bewaarcondities terecht.

Mocht je achteraf toch kwaliteitsverlies merken, laat het ons dan zeker weten !!!
We zorgen niet alleen voor een eerlijke compensatie, maar ook is deze feedback waardevol naar de toekomst toe. Verswaren in topconditie houden met dit weer is zéér moeilijk, dankzij jullie feedback leren en sturen we bij zo goed als we kunnen.

 

Hou het warm en tot binnenkort !

Groetjes,
Robin & Gert

07/02/21

 

Een prachtig wit landschap met temperaturen waar onze tenen van beginnen te rillen !


Helaas lijkt het er dan ook op dat we aanstaande maandag (8/2) en dinsdag (9/2)  geen mogelijkheid zien om af te zakken naar de markt in Brasschaat en Edegem. Zowel de sneeuw stelt ons voor het raadsel of we er veilig en op tijd zullen geraken, maar ook of er klanten zullen doorkomen.
Dit is nog iets waar we ons kunnen over zetten, maar de negatieve temperaturen van -5° overdag zullen helaas nefast zijn voor de kwaliteit van de producten.

We slagen dan ook helaas 2 daagjes over en hopen vanaf zaterdag terug elke marktdag paraat te staan.
Mocht de winterprik nog verder aanhouden waardoor we belemmerd worden, dan sturen we opnieuw een bericht.
We houden het dan ook nauwlettend in de gaten !

In tussentijd, geniet van de sneeuw als je gaat wandelen, sneeuwmannen knutselt, bubbel sneeuwballen gevechten of lekker gezellig binnen met een warme chocomelk !

Groetjes,
Robin & Gert

 

PS vergeet de (huis)diertjes niet !!!

10/8

Dag iedereen !

 

De voorbije marktdagen hebben we ondervonden dat een marktkraam in openlucht + hittegolf geen ideale combinatie zijn. Niet alleen voor ons en de bezoekers is het puffen, zweten en snakken naar adem met het mondmasker maar ook veel van de ‘frisse’ (blad)gewassen moeten we helaas om 10-11u al weggooien. Ondanks dat we rijkelijk rondgaan met het plantenspuitje….

Bijkomend is onze stock quasi helemaal op na vandaag en zouden we terug heel wat moeten aankopen voor onze laatste marktdag morgen.
We maken dan ook de keuze om morgen niet af te zakken naar Edegem.
 

Het lijkt wel alsof de weergoden me verkeerd hebben begrepen want het is pas volgende week dat we er een weekje niet zijn ….

Vanaf zaterdag 22/08 zijn we weer elke week aanwezig, net op tijd voor gezonde snacks voor de eerste schooldagen !

 

Onze excuses aan allen die alsnog graag hadden gekomen morgen !

Keep it cool !

28/6/20

 

VAKANTIEREGELING ZOMERMAANDEN

 

Op volgende dagen nemen we eventjes tijd voor onszelf :

25, 27 & 28 juli
17 & 18 augustus

21/4/2020

 

Dag iedereen !

 

Morgen is het weer “Dag van de Aarde” ( https://www.dagvandeaarde.nl/ ) . Een wereldwijd evenement om ons te doen nadenken over de zorg voor onze planeet. En dat we er beter goed voor kunnen zorgen en van genieten is in deze periode wel heel duidelijk. Tijd voor een nieuwsbrief dachten we dan ook….

We gaan er van uit dat iedereen nog in goede gezondheid is en hopen dat dit zo mag blijven.
Dat het een vreemde periode is die voor altijd in ons geheugen gegrift zal staan is wel duidelijk.
Maar onze mening is dat we niet naar achter moeten kijken maar steeds vooruit, met goede moed, veel positiviteit en levenskracht ! En elke tegenslag of moeilijke periode zullen we overbruggen, hoe zwaar die ook mag zijn. Alleen zo komen we er sterker uit !

En de positieve vibes halen we momenteel uit onze eerste asperges en al het andere werk dat we op het veld klaar krijgen.

Bij de aanplant van onze asperges, enkele jaren geleden, hebben we er strategisch voor gekozen om ons voornamelijk te richten op groene asperges.
Teelt technisch hebben we hier wat tegendraads gedaan omdat onze percelen in de winter wel eens (te) nat kunnen staan. Om mooie lange witte te telen zou je ze eigenlijk in een goot moeten aanplanten. Dit zou bij ons dus moeilijk  kunnen door de winterse hoge grondwaterstand.
Maar steevast is de witte asperge “op Vlaamse wijze” ons ook met de paplepel ingegoten.
De groene asperge stond hiermee in vergelijking altijd wat op de achtergrond en een klassiek streekproduct zou het nooit worden. Wel, wij willen hier verandering in brengen !
Waarom ? Als papa, een eerste reden. Wanneer de witte asperge een typische en fijne smaak heeft, is de groene net wat zoeter en geliefder bij de meesten (lees : kindjes). Maar ook voor de keukenprinsen en -prinsessen, want een groene asperge moet je eigenlijk niet schillen en bespaart je zo een delicaat werkje. Het is nu eenmaal ook een veelzijdiger type voor de meeste gerechten. Zelfs op de barbecue zijn ze verrukkelijk.

Daarom werken we tussendoor verder aan onze receptenpagina voor extra ideetjes.
Maar wie toch liever witte heeft, deze telen we ook in beperkte mate en al dan niet met een blauw/paars kopje.
 

Maar daar blijft het niet bij ! Onze oude rabarber gaat zijn laatste jaar in en de nieuwe plantjes mogen al pronken op het veld, klaar voor de komende jaren. De opkomende kruiden beginnen nog maar net te genieten van de zonnestralen en zullen binnenkort een definitief plekje krijgen.
Vroege krielaardappeltjes en aardperen hebben hun bedje gevonden en de pijplook staat bijna klaar om richting de markt te komen.

 

 

En dat die markt snel terug mag komen, daar doen we elke avond een gebedje voor ….

 

 

Tot snel !

19/3/20

Hallo iedereen,

 

Een kanttekening bij de situatie zal ik niet meer moeten maken …

Allereerst wil ik iedereen bedanken die ons de voorbije dagen steunberichten hebben gestuurd en nog steeds de voorkeur geven aan verse bio groentjes en fruit in deze tijden.

Afgelopen dinsdag was onze laatste marktdag alvorens de zware beslissing viel van de overheid.
Niet onbegrijpelijk, maar we moesten natuurlijk uitzoeken wat we nu kunnen én mogen doen.

We hebben dan ook bekeken of het mogelijk is om pakketten te leveren maar besluiten helaas dat het om diverse redenen niet haalbaar  is.

 • Prioriteit nr.1 is “in uw kot blijven” en dat telt voor ons ook. Bij collega-boeren producten gaan halen, op de vroegmarkt, bij klanten thuis leveren, …. Zo min mogelijk contact is wat we als samenleving moeten realiseren. Hoe asociaal het ook is ….
 • Communicatie vanuit de vroegmarkt (waar diverse landbouwers de producten aanleveren) was zo goed als nihil de voorbije week. Zij weten het niet, wij dan ook niet ….
  Uiteindelijk kwam zonet dan toch een eerste officiële mededeling van hen binnen.
  Voor de paniekreacties beginnen, wil ik duidelijk stellen dat er zeker nog genoeg aanbod is en niemand zal verhongeren. Maar, ook diverse “collega’s” zijn aan het hamsteren geslagen voor hun hoevewinkel of bioshop genoeg te kunnen bevoorraden. Hierdoor ondervinden ze bij de vroegmarkt dan ook een enorme achterstand betreft bestellingen klaarmaken en ze te leveren, zeker nu we zelf de vroegmarkt niet meer mogen betreden om de beste kwaliteitsproducten uit te kiezen.
  De kans dat onze bestelling er dan niet is, of slechts een gedeelte is dan ook groot. Waardoor we vermoedelijk nooit op deftige manier pakketten kunnen maken.
 • Ook persoonlijk is het een afweging die we maken. Zowel ikzelf, als 1 van onze medewerkers, hebben een kindje van 2,5 jaar thuis. Door het vele contact, zoals hierboven aangehaald, wil ik geen risico nemen voor mijn dochter en de familiale situatie van de medewerkers.
 • Ook vanuit de overheid zijn regels opgelegd met betrekking tot hygiëne, en zullen deze ook verstrengen. Ondanks dat wij handgel gebruiken, weegschaal en infrastructuur ontsmetten, etc…. is hier totaal geen controle op van hogerhand. In supermarkten laat men nu maar een beperkt aantal klanten binnen, worden karretjes ontsmet, etc….  onder een waakzaam oog. Even meegaan met de massa naar de supermarkt waar je naast groenen en fruit ook ineens andere basisproducten kan kopen zal nu helaas eventjes de norm worden…

 

Het beste wat we kunnen doen is voorlopig alle richtlijnen volgen.
Als de situatie betert maar er nog steeds een verbod is op de markt, dan evalueren we het opnieuw en zouden we alsnog kunnen beginnen met leveren van pakketten. Al vermoed ik dat die eerder na de corona-piek zal zijn.

Ook zijn er wat (hamster)vragen geweest naar de huidige stock (aardappelen, pompoenen, etc….) die we nog hebben en niet meer kunnen verkopen op de komende markten.
Het is namelijk zo dat we elke week na de markten onze overschotten gratis doneren aan de sociale kruidenier vzw De Netzak in Zoersel zodat mensen die het niet breed hebben of in een moeilijke situatie zitten toch nog gezonde en verse voeding hebben. Helaas hebben ook zij te horen gekregen dat er een tijdelijke sluiting is van vzw De Netzak omdat zowel de klanten als de vrijwilligers die zich wekelijks inzetten tot een risicogroep behoren.
Deze personen met een beperkt budget zijn nu genoodzaakt om naar de supermarkt te gaan waar ze met hun beperkt budget en door het hamstergedrag in problemen zullen komen voor hun basisproducten. Men vergeet dan ook wel eens dat deze personen tot de zwakke risico groep behoren en nu aan hun lot worden overgelaten door hogerhand en/of medemens.

We zouden dan ook geen landbouwers zijn als we niet in de bres springen voor deze mensen en op die manier tevens aan onze burgerplicht voldoen !
Gisteren hebben we dan ook contact gehad met vzw De Netzak om naar een oplossing te zoeken. Zij gaan nu op hun beurt met het OCMW en de gemeente bekijken wat mogelijk is nu en in de nabije toekomst.
Al onze stock zullen we dan ook voor hen ter beschikking stellen !

 

 

Enig lichtpuntje in deze crisis, nu we van de aanhoudende regen verlost zijn kunnen we beginnen met het eerste veldwerk ! Een tijdje in quarantaine vertoeven op het veld dus ….
 

We houden jullie zoveel mogelijk op de hoogte van de veranderingen en danken voor jullie begrip.
Hopende op een gezonde en verfrissende start weldra !

 

Verzorg jullie en jullie naasten (extra) goed !

 

Robin, Gert & Joachim

 

 

 

  

15/3/20

 


Beste klanten van het bio groentekraam op de markt in Brasschaat,
 
Nog maar net kregen we van onze externe leveranciers te horen dat ze bijkomende maatregelen nemen voor het Corona virus.
Hierdoor is het niet mogelijk om morgenvroeg verse producten te gaan afhalen voor de markt in Brasschaat.
wij zullen morgen 16/3 dan ook NIET aanwezig zijn op de markt in Brasschaat.
 
We werken aan een plan B zodat wij (met zekerheid) volgende week jullie weer kunnen voorzien van verse en gezonde bio groenten en fruit op de markt !
Voor de markt in Edegem en Lier hebben we ondertussen al een noodoplossing en gaan deze gewoon door zoals gepland.
 
Alle ontwikkelingen kan je volgen op de website of Facebook pagina.
 
In deze tijden wil ik zeker ook benadrukken dat wij nog meer dan gebruikelijk letten op onze hygiëne. Ook van jullie als klant verwachten wij dit. We voorzien voor jullie handzeep en papierzakdoeken en willen wel vriendelijk vragen enkel de producten aan te raken die je daadwerkelijk koopt !
 
Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor jullie begrip.
 
Robin, Gert & Joachim
  

21/2/20

Hallo iedereen !

Het is nog wat vroeg, maar we beginnen stilaan toch te dromen van de lente. En ondertussen kijken we dan ook tevreden terug op onze eerste 2 maanden op de markt, waarbij ik ook alle trouwe klanten van William wil bedanken voor het vertrouwen en dat we ze elke week opnieuw mogen verwelkomen.

Ongetwijfeld kijken velen onder jullie ook, net zoals wij, uit naar de eerste eigen teelten van 2020.
Een echte winter zit er niet meer in, maar de lente is ook nog veraf. We zijn dus nog wat voorzichtig voor het veld te bewerken, maar beginnen stilaan al wel aan de eerste kleine taakjes.
De winterperiode is ideaal om te werken aan de jaarlijkse teeltplannen, het is een leuke puzzel om te maken waar we hopelijk letterlijk de vruchten van mogen plukken.

Zoals je kan zien op de foto hebben ze vorige week dan ook een mooi pakketje zaadgoed van Bingenheimer geleverd. Doorheen het jaar halen we ook nog plantgoed bij De Koster in Meise.

Maar wat kan je komend jaar van eigen teelt verwachten ?
Hierbij geven we je het lijstje waar we ons mee gaan bezig houden op het veld :

Asperges (voornamelijk groene, beperkt witte)
Rammenas
Suikererwtjes
Boontjes
Rabarber
Koolrabi (groen/rood)
Rode bieten
Warmoes (regenboog)
Courgette (groen/geel)
Veldkomkommers
Knolselders
Knolvenkels
Pompoen (uchi kuri)
Gele raapjes
Kervel
Pijpajuin
Postelein
Peterselie (krul/blad)
Tijm
Koriander
Basilicum
Tulsi
Lavas
Bieslook
Goudsbloem
Valeriaan
Moederkruid
Verveine


Zoals jullie hebben gemerkt, zijn we ook al een paar keer verhinderd geweest om naar de markt af te zakken. Voornamelijk het weer is ons niet gunstig geweest. Hierbij wil ik dan ook nog even meegeven dat bij rukwinden van +70km/u onze tenten niet sterk genoeg zijn om zowel onze veiligheid als die van de klanten te garanderen. Op onze website of facebook pagina kan je steeds de last-minute updates terugvinden ! Bedank alvast voor jullie begrip, maar we gaan ons best doen er toch elke week te staan voor jullie!

Maak er een mooi weekend van !! 

09/12/2019

 

Groot nieuws !

We hebben het genoegen gehad om een overname te doen van één van onze collega's in de biosector. Namelijk Den Oogst, die zich voornamelijk richt op de marktverkoop, zullen we volledig overnemen vanaf
1 januari 2020.
Enkele wijzigingen in de teeltplanning zullen er voor kunnen zorgen dat we vanaf lente 2020 zoveel mogelijk van eigen teelt zullen kunnen verkopen. Je kan ons vanaf januari dan ook wekelijks terugvinden op de markten in Brasschaat (ma), Edegem (di) en Lier (za) en dit telkens vanaf 8u t.e.m. 13u.

Tot binnenkort ! 

01/11/2019

Vanaf nu kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Deze zal niet wekelijks zijn, maar enkel bij leuke en interessante veranderingen op het veld !

Contact

Bio Isidoor Meerheideweg 46
2980 Zoersel
BTW (BE)0599.961.331
info@bio-isidoor.be